COVID-19 Pandemisi sırasında bağışıklık düzenleyici ve antiviral etkisi nedeniyle ön plana çıkan bitkilerden birisi karamürverdir. Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu Asya ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın pek çok yerinde doğal olarak yetişen bir bitki türüdür. Bitkinin çiçek ve meyveleri çeşitli amaçlarla çok uzun zamandan beri halk arasında kullanılmaktadır.
Sambucus nigra L., Avrupa çapında yaygın olarak dağıtılmaktadır ve meyveleri, besin değeri ve teknolojik değeri yüksek bileşiklerin olağanüstü bir kaynağıdır. Beslenme açısından bakıldığında mürver yüksek oranda su, toplam çözünebilir katı madde ve protein içerir. Yağ seviyesi %0,35’tir (taze meyveden), ancak bu yağın olağanüstü bir yağ asidi profili vardır. Esansiyel yağ asitlerinin (linoleik ve a-linolenik) içeriği çok yüksektir (her biri yaklaşık %39) ve çoklu doymamış yağ asitleri, toplam yağ asitlerinin %78’ini temsil eder. Elde edilen ekstraktların fenolik bileşik, antosiyanin içeriği ve antioksidan kapasitesi, bu ekstraktların çok sayıda biyoaktif bileşik içerdiğini ortaya koyuyor ve bu da onlara yüksek bir antioksidan kapasite kazandırıyor. Fenolik bileşiklerle ilgili olarak, mürver meyveleri flavonoidler (rutin ve kuersetin) ve fenolik asitler (gallik asit ve gentisik asit) açısından bol miktarda bulunur. Sambucus nigra meyvelerinde bulunan en belirgin bileşikler antosiyaninlerdir. Ayrıca mürver meyvelerinde flavonol glikozitler ve flavonol esterler gibi diğer polifenol türleri de mevcuttur. Bilinen diğer metabolitler arasında lektinler, siyanojenik glikozitler, uçucu yağlar, yağ asitleri, organik asitler, karbonhidratlar, vitaminler ve mineraller bulunur. Ancak kabuk, yapraklar, tohumlar ve çiğ veya olgunlaşmamış meyveler, potansiyel olarak toksik olan siyanojenik glikozit sambunigrin içerir.
Kara Mürver meyveleri vitaminler, organik asitler açısından zengindir ve iyi bir ana ve eser element kaynağıdır. 100 g taze meyvelerde B2 Vitamini (65 mg), B6 vitamini (0,25 mg), C vitamini (18-26 mg), folik asit (17 mg), biyotin (1,8 mg), β-karoten (0,36 mg), pantotenik asit (0,18 mg), nikotinamid (1,48 mg), potasyum (288-305 mg), fosfor (49-57 mg), pektin (%0,16), glikoz ve fruktoz (%7,5) bulunur.
Sambucus Nigra Faydaları Nelerdir?
- Bağışıklık düzenleyici, güçlendiricidir (immunomodülatör etki).
- Antiviral ve antibakteriyel etkisi vardır.
- Yüksek antioksidan aktivitesi vardır.
- Öksürük, yorgunluk, baş ağrısı, boğaz ağrısı semptomlarını hafifletir.
- Antienflamatuar etkisi vardır.
- Üst solunum yolu enfeksiyonlarında etkinliğini gösteren birçok çalışma vardır. Soğuk algınlığı ve gribe iyi gelir.
Karamürver hakkında geniş bilgi bu makalede bulunabilir (https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/2171065)
Referanslar
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15080016/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28025494/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28282861/
- https://www.herbwisdom.com/herb-elderberry.html
- https://www.verywellhealth.com/elderberry-for-colds-and-flu-can-it-help-89559
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/323288
- https://www.indigo-herbs.co.uk/natural-health-guide/benefits/elderberry
- https://www.womenshealthmag.com/health/a32133394/what-is-elderberry/
- https://www.gaiaherbs.com/blogs/seeds-of-knowledge/black-elderberry-101
- https://www.nrcs.usda.gov/Internet/FSE_PLANTMATERIALS/publications/mipmcpg9776.pdf
- https://draxe.com/nutrition/elderberry/